Tips til malerarbejde

maler-i-taastrupjpeg
Tips til malerarbejde

Vælg den rette maling

Mal vægge og lofter males med maling beregnet til dette - typisk en mattere maling. Mal træværk som paneler, lister, vinduer og døre med træmaling, som ofte er lidt blankere.

Forberedelse er en dyd

Brug rigeligt med tid til forarbejdet – det afgør, hvor godt slutresultatet bliver. Forarbejdet tager ca. 75 procent af tiden.

Dæk alle flader til, som ikke skal males

Brug afdækningspap til hårde gulve - det suger evt. spildt maling op i modsætning til plastik, hvor spildt maling kan blive tværet ud over det hele. Fjern  møblerne eller stil dem midt i rummet og dæk dem over med plastik.

Fjern malertapen hurtigt

Dæk lister og paneler med malertape og fjern det straks, når du er færdig med at male væggen - ellers kan det 'brænde sig fast'. Tape også stikkontakter lampeudtag m.v. til.

Spartl grundigt

Spartl og slib skader, huller og revner, inden du maler. Fuldspartl en hel, ujævn væg med sandspartel. Spartl mindre huller med polyfilla med en lille spartel. Slib alt, der er blevet spartlet (undtaget savsmuldstapet), når det er tørt.

Sæt væv på en ny gipsvæg, inden du maler

Det giver en flottere struktur og en mere holdbar overflade. Spartl og slib samlinger og skruehuller, før vævet sættes op. Sæt vævet op og mal væggen med vævfylder inden det egentlige malerarbejde.

Pensl hjørner, før du ruller

Mal lister og hjørner med pensel, før du bruger malerrullen på væggen. Mal så langt ud til kanterne med rullen for at få en ensartet struktur på hele væggen.

Undgå bobler i tapeten

De runde bobler, der kan dukke op, når du maler direkte på tapet, forsvinder, når farven tørrer. Skær aflange bobler, der ikke forsvinder, op og påføres tapetklister, eller skær hele boblen væk, spartl, slib og mal igen.

Husk væggen først

Start med væggene, hvis du skal male både vægge og paneler. Mal lidt af vægfarven ned på panelet - så bliver der en hel lukket overgang mellem panel og væg.

Spartel til træværk

Spartl og slib revner eller huller i paneler med spartelmasse beregnet til træværk. Tør over med en fugtig klud, mens spartelmassen stadig er våd, hvis der er mindre huller - så undgår du at slibe alt for meget. Vask paneler med grundrens og matslib før du maler dem – så hæfter malingen bedre.